12 Αυγ. 2016

Τα προειδοποιητικά σημάδια ενός εμφράγματος

Γνωστό και ως έμφραγμα του μυοκαρδίου, το έμφραγμα συμβαίνει, όταν σταματάει η κυκλοφορία του αίματος προς την καρδιά και ο μυς της καρδιάς, τραυματίζεται, λόγω της λήψης ανεπαρκούς ποσότητας οξυγόνου.
Ευτυχώς, τα προειδοποιητικά σημάδια του εμφράγματος είναι πολλά, αρκεί να τα αναγνωρίσουμε και να προλάβουμε την εξέλιξή τους.

Ποια είναι όμως τα πιο γνωστά σημάδια του εμφράγματος;
Ποια είναι τα συμπτώματα του εμφράγματος και τι θα πρέπει να μας ανησυχήσει τόσο, ώστε να αναζητήσουμε άμεσα ιατρική βοήθεια:

Ξαφνικός πόνος στο στήθος
Το πιο γνωστό από τα σημάδια είναι εκείνο που παραπέμπει σε έντονο και ξαφνικό πόνο στο κέντρο ή την αριστερή μεριά του στήθους. Ο πόνος διαρκεί για μερικά λεπτά και συνήθως επανέρχεται, ενώ μπορεί να γίνει αντιληπτός σαν πίεση ή σαν βάρος, που συχνά παρερμηνεύεται, από τους περισσότερους, σαν καούρα ή δυσπεψία.

Δυσφορία στο πάνω μέρος του σώματος
Πόνος και δυσφορία στα χέρια, τους ώμους, την πλάτη, το λαιμό, το σαγόνι ή το πάνω μέρος του στομάχου είναι πιθανές ενδείξεις επερχόμενου εμφράγματος.
Δύσπνοια
Το αίσθημα πίεσης στο στήθος και στενότητας των αναπνευστικών οδών, οδηγεί σε δύσπνοια και λαχάνιασμα. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να παρουσιαστεί πριν το έμφραγμα ή κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, είτε βρίσκεστε εν μέσω φυσικής άσκησης, είτε απλά ξεκουράζεστε.
Ίλιγγος
Η αίσθηση της ζαλάδας, της θολούρας και του ιλίγγου είναι και αυτά μέσα στα συχνά συμπτώματα του εμφράγματος.

Κρύος ιδρώτας
Ο κρύος ιδρώτας, χωρίς προφανή αιτία είναι επίσης προειδοποιητικό σημάδι μπλοκαρισμένης κυκλοφορίας του αίματος στην καρδιά.

Άλλα πιθανά σημάδια που δίνει ο οργανισμός, ότι επίκειται καρδιακό επεισόδιο είναι η αίσθηση της κούρασης, χωρίς να έχει προηγηθεί κάτι που να τη δικαιολογεί, η ναυτία, ο εμετός, η ανησυχία, το έντονο άγχος, ακόμα και η αίσθηση του φόβου του θανάτου.
Τα σημάδια, ωστόσο, ποικίλουν από άτομο σε άτομο, γι’ αυτό και είναι σύνηθες τα άτομα να μην αντιλαμβάνονται καν ότι τα συμπτώματα που εμφανίζουν αναφέρονται σε έμφραγμα.
Επιπλέον, το γεγονός ότι ο πόνος στο στήθος θεωρείται το πιο συχνό σύμπτωμα, οδηγεί σε υποτίμηση των άλλων συμπτωμάτων. Πιο συγκεκριμένα, στις γυναίκες τα σημάδια που παρατηρούνται έχουν να κάνουν περισσότερο με τις στομαχικές ενοχλήσεις όπως είναι η ναυτία και η δυσπεψία ή οι πόνοι στο πάνω μέρος του σώματος.

Τι αυξάνει την επικινδυνότητα;
Κάποιοι άνθρωποι παρουσιάζουν αυξημένο ρίσκο εμφάνισης προβλημάτων στη λειτουργία της καρδιάς και εν τέλει εμφράγματος και οι παράγοντες, που ενισχύουν αυτή την επικινδυνότητα είναι οι εξής:
• Ηλικία
• Κάπνισμα
• Διαβήτης
• Υψηλή πίεση
• Έλλειψη φυσικής άσκησης
• Παχυσαρκία
• Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
• Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και
• Χρήση κοκαΐνης και αμφεταμίνης

Πώς θα μειώσετε αυτή την επικινδυνότητα;
Υπάρχει τρόπος να προστατευτείτε από το ρίσκο του εμφράγματος και περιλαμβάνει μικρές ή μεγαλύτερες αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής.
Τέτοιου είδους αλλαγές είναι οι κάτωθι:
• Σωστή, ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή
• Καθημερινή γυμναστική
• Καθημερινός και ποιοτικός 7ωρος ύπνος
• Έλεγχος και σωστή αντιμετώπιση του διαβήτη
• Σταμάτημα του καπνίσματος
• Περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ
• Διατήρηση ισορροπημένων επιπέδων χοληστερίνης και αρτηριακής πίεσης
• Καταπολέμηση της παχυσαρκίας και
• Αντιμετώπιση και διαχείριση του καθημερινού στρες και άγχους

Και πώς θα αντιδράσετε στην περίπτωση, που εμφανίζετε τα συμπτώματα;
Αν σας παρουσιάζονται τα συμπτώματα για διάστημα διάρκειας μεγαλύτερης των 10 λεπτών καλό θα ήταν να τα λάβετε σοβαρά υπόψη σας, δεδομένου ότι αυτή η προβληματική παροχή οξυγόνου στον οργανισμό, αν δεν αποκατασταθεί το συντομότερο είναι πιθανό να προκαλέσει σοβαρές, αν όχι μόνιμες βλάβες στη λειτουργία της καρδιάς.

Ποιες θα πρέπει λοιπόν να είναι οι πρώτες κινήσεις σας στην περίπτωση που εμφανίσετε κάποιο από τα παραπάνω σημάδια:
• Αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια, ακόμα κι αν τελικά δεν πρόκειται για κάτι τόσο σοβαρό όπως το έμφραγμα. Όσο πιο άμεσα αντιδράσετε, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να ξεπεράσετε το ρίσκο μόνιμης βλάβης.
• Μην επιχειρήσετε να οδηγήσετε οι ίδιοι προς το νοσοκομείο. Ζητήστε από κάποιον άλλο να σας μεταφέρει ή ιδανικότερα περιμένετε το εξειδικευμένο ασθενοφόρο.
• Μην πανικοβάλεστε, σε καμία περίπτωση. Πάρτε βαθιές και αργές ανάσες και επιδιώξτε να παραμείνετε ήρεμοι.
• Ανοίξτε τα παράθυρα στο χώρο που βρίσκεστε, καθώς ο φρέσκος αέρας θα βοηθήσει την ανάκτηση της αναπνοής σας.
• Αν η ασπιρίνη δεν είναι απαγορευμένη από το γιατρό σας, για άλλους ιατρικούς λόγους, δοκιμάστε να μασήσετε μια, καθώς αυτή θα περιορίσει τη βλάβη στην καρδιά, αναστέλλοντας τη δράση των αιμοπεταλίων.Θα πρέπει, τέλος, και πάνω απ’ όλα να γνωρίζετε ότι η άμεση δράση και αντίδραση στα προειδοποιητικά σημάδια του εμφράγματος είναι πολύ σημαντική, καθώς τα πρώτα λεπτά είναι εκείνα που θα καθορίσουν και περιορίσουν την τελική βλάβη που θα υποστεί ο σημαντικότερος μυς του ανθρώπινου οργανισμού.

12 Αυγ. 2016

Στηθάγχη ή έμφραγμα; Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για να τα ξεχωρίσετε

Δύο καταστάσεις τις οποίες πολλές φορές συγχέουν οι ασθενείς λόγω ομοιότητας των συμπτωμάτων είναι η στηθάγχη και το έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Δείτε αναλυτικά τα συμπτώματα τα οποία περιλαμβάνει κάθε μία από τις δύο αυτές καταστάσεις που σχετίζονται με την καρδιακή λειτουργία, προκειμένου να είστε σε θέση να τις αξιολογήσετε σωστά. Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε ότι η έγκαιρη νοσηλεία σώζει ζωές.
Τι είναι και πώς εμφανίζεται η στηθάγχη;
Η στηθάγχη εμφανίζεται όταν η καρδιά απαιτεί περισσότερο αίμα πλούσιο σε οξυγόνο απ' αυτό που μπορούν να της παρέχουν οι αρτηρίες. Συνήθως εμφανίζεται μετά από άσκηση, σε στιγμές μεγάλου άγχους ή μετά από ένα πλούσιο γεύμα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της στηθάγχης;
Τα συμπτώματα της στηθάγχης ποικίλλουν και μπορούν να περιγραφούν ως πόνος , ανησυχία, πίεση, σφίξιμο, κάψιμο ή δυσχέρεια στην αναπνοή. Μερικοί ασθενείς ίσως να μην παρουσιάζουν κάποια από τα συμπτώματα αυτά.
Οι περιοχές όπου σημειώνονται τα συμπτώματα είναι το στήθος, ο λαιμός, η κάτω γνάθος , οι ώμοι τα μπράτσα ή η πλάτη. Ο πόνος ή η ανησυχία έχει διαβαθμίσεις και μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ανεκτός, μέτριος ή ισχυρός.
Η ένταση ή η συχνότητα του πόνου δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα και τη σοβαρότητα ή την ένταση της στεφανιαίας νόσου. Χαρακτηριστικά το στηθαγχικό άλγος είναι αγωνιώδες.
Πώς αντιμετωπίζεται η στηθάγχη;
Η στηθάγχη συχνά αντιμετωπίζεται με ξεκούραση ή με φαρμακευτική αγωγή. Όμως μόνο η φαρμακευτική αγωγή δεν προκαλεί πάντα υποστροφή των στενώσεων και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν μπορεί να απαλείψει και τον πόνο.
Τι είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου;
Το έμφραγμα του μυοκαρδίου παρουσιάζεται όταν υπάρχει απόφραξη της αρτηρίας και μόνιμη βλάβη του καρδιακού μυός, επομένως η καρδιά αποστερείται από το απαραίτητα για τη λειτουργία της αίμα.
Η έκταση του εμφράγματος, δηλαδή ο βαθμός της βλάβης εξαρτάται από ποια αρτηρία έχει παρουσιάσει απόφραξη. Στην περίπτωσή σας η απόφραξη ίσως να αφορά τμήμα του καρδιακού μυός ή συνδυασμό τμημάτων, γεγονός που εξαρτάται από τον αριθμό των αρτηριών που παρουσιάζουν απόφραξη.
Ποια είναι τα συμπτώματα του εμφράγματος του μυοκαρδίου;
Τα συμπτώματα του εμφράγματος μπορεί να διαφέρουν. Οι περισσότεροι ασθενείς νιώθουν έντονο πόνο στο στήθος, στην περιοχή του στέρνου, αλλά η ένταση του πόνου διαφέρει από τον ένα ασθενή στον άλλο.
Μερικές φορές ο πόνος αντανακλά στο λαιμό, τη γνάθο, τον αριστερό ώμο ή και στο αριστερό χέρι. Ο ασθενής με έμφραγμα συχνά νιώθει κόπωση, δυσκολία στην αναπνοή και ναυτία. Επίσης μπορεί να έχει χλωμή όψη, να είναι κρύος και να έχει ιδρώσει.
Ορισμένες φορές το έμφραγμα του μυοκαρδίου παρουσιάζεται ως πόνος στο στομάχι, οπότε αρχικά θα πρέπει να γίνει καρδιολογικός έλεγχος για τον αποκλεισμό εμφράγματος μυοκαρδίου και στη συνέχεια να γίνει διερεύνηση και άλλων παθήσεων.
Εάν εμφανίσετε συμπτώματα εμφράγματος μυοκαρδίου θα πρέπει να μεταφερθείτε άμεσα σε νοσοκομείο. Πρέπει να καλέσετε το ΕΚΑΒ ή άλλη μονάδα επείγουσας μεταφοράς.

12 Αυγ. 2016

Έμφραγμα: Συμπτώματα και παράγοντες κινδύνου σε άντρες και γυναίκες

Τα συμπτώματα που προειδοποιούν για έμφραγμα συχνά περνούν απαρατήρητα στο γυναικείο πληθυσμό ή αναγνωρίζονται ως συμπτώματα άλλου προβλήματος στην καρδιά.
Για το λόγο αυτό, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία (AHA) δημοσίευσε μια νέα έκθεση, στην οποία επισημαίνει ποια είναι τα συμπτώματα και ποιοι οι παράγοντες κινδύνου του εμφράγματος στις γυναίκες και πώς αυτά διαφέρουν από τα συμπτώματα στους άντρες.
Όπως σημειώνουν οι ειδικοί της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν συμπτώματα όπως η ναυτία, η δύσπνοια, η δυσπεψία, η ταχυπαλμία και ο πόνος στην πλάτη, τον αυχένα και το σαγόνι πριν το έμφραγμα, παρά τα πιο «παραδοσιακά» συμπτώματα που συνδέονται με το έμφραγμα, όπως ο ισχυρός πόνος στο στήθος. Από την άλλη, ο πόνος στο χέρι και τον ώμο είναι ενδεικτικός για οξύ στεφανιαίο σύνδρομο κυρίως για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες.
Κατά συνέπεια, επισημαίνεται στην έκθεση ότι οι γιατροί ενδεχομένως δεν αναγνωρίζουν σωστά το υποκείμενο πρόβλημα και κατ’ επέκταση δεν προτείνουν την αρμόζουσα θεραπεία.
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι διαφέρουν και οι παράγοντες κινδύνου για το έμφραγμα σε άντρες και γυναίκες. Ενδεικτικά, οι νεαρές γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 διατρέχουν κατά 4 ή και 5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος σε σύγκριση με τους άντρες. Παράλληλα, όλο και περισσότερα ερευνητικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι το στρες αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, με τον αντίκτυπο της ψυχολογικής καταπόνησης να είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες παρά για τους άντρες. Επίσης, οι γυναίκες που πάσχουν από υπέρταση είναι πιο πιθανό να πάθουν έμφραγμα σε σύγκριση με τους άντρες που έχουν διαγνωστεί με υπέρταση.
Τέλος, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η συμμετοχή των γυναικών σε κλινικές δοκιμές που αφορούν την καρδιοπάθεια είναι περιορισμένη, καθώς το ποσοστό διαμορφώνεται μόλις σε 20% των συμμετεχόντων. Ακόμη όμως κι όταν συμμετέχουν γυναίκες στις δοκιμές, οι ερευνητές σπανίως αξιολογούν τα αποτελέσματα με βάση το φύλο ώστε να κατανοηθεί βαθύτερα πώς επηρεάζει η καρδιοπάθεια τους άντρες και πώς τις γυναίκες.

12 Αυγ. 2016

Ποια ώρα της ημέρας είναι πιο πιθανό να πάθετε έμφραγμα

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ μελέτησαν τις επιμέρους διεργασίες που καθιστούν το έμφραγμα πιο πιθανό μια συγκεκριμένη στιγμή της ημέρας και οι διαπιστώσεις τους είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.
Οι απαιτήσεις του οργανισμού σε οξυγόνο αλλά και η ορμονική λειτουργία φαίνεται ευνοούν την εκδήλωση του εμφράγματος στην περίπτωση αυτή.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το έμφραγμα είναι πιο πιθανό το πρωί, συγκεκριμένα λίγο πριν τις 7.
Αρχικά, τα όνειρα που βλέπουμε κατά το τελευταίο στάδιο του ύπνου, περίπου μισή ώρα πριν ξυπνήσουμε, αναγκάζουν την καρδιά να καταναλώσει μεγάλες ποσότητες οξυγόνου. Παράλληλα, οι απαιτήσεις σε οξυγόνο είναι αυξημένες και επειδή πρέπει να καταβάλουμε σωματική προσπάθεια να ξυπνήσουμε και να σηκωθούμε από το κρεβάτι. Αυτές οι δύο παράμετροι, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο οργανισμός παράγει περισσότερη αδρεναλίνη προκειμένου να ξυπνήσουμε, μπορεί να συμβάλουν στη ρήξη στεφανιαίας αρτηρίας και επομένως στο έμφραγμα.

12 Αυγ. 2016

Πόνος στο αριστερό χέρι: Πότε δείχνει πρόβλημα στην καρδιά

Ο ισχυρός πόνος στο αριστερό χέρι είναι κλασικό σύμπτωμα εμφράγματος. Μπορεί όμως να οφείλεται και σε άλλες, λιγότερο επικίνδυνες, αιτίες, όπως ο τραυματισμός σε έναν μυ.
Δείτε ποιες είναι οι ενδείξεις που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε πότε ο πόνος στο αριστερό χέρι υποδεικνύει πρόβλημα στην καρδιά.
1. Πόνος στο αριστερό χέρι συνδυαστικά με πόνο στο στήθος
Ο συνδυασμός αυτών των δύο συμπτωμάτων δεν αποτελεί πάντοτε λόγο ανησυχίας, καλό είναι όμως να αξιολογηθεί από έναν γιατρό. Για παράδειγμα, στις μικρές ηλικίες ο πόνος στο αριστερό χέρι συνδυαστικά με πόνο στο στήθος σπανίως υποδεικνύει σοβαρό κίνδυνο.
2. Πόνος στο αριστερό χέρι και άλλα συμπτώματα
Δεν εκδηλώνουν όλοι οι καρδιοπαθείς εμφανή συμπτώματα, όπως ενοχλήσεις στο στήθος. Είναι πιθανό ακόμη και να πάθει κάποιος έμφραγμα χωρίς να εμφανίσει καθόλου συμπτώματα. Πέρα από τα συνήθη συμπτώματα που συνοδεύουν θεωρητικά το επεισόδιο (στηθάγχη, ταχυπαλμία κ.α.), πιο ασαφή συμπτώματα όπως η ναυτία, η δυσπεψία, η ζαλάδα και η έντονη εφίδρωση μπορεί επίσης να είναι ενδεικτικά του επερχόμενου εμφράγματος.
3. Αναπαραγώγιμος πόνος στο αριστερό χέρι
Εάν ο πόνος στο χέρι εκδηλώνεται κατά την κίνηση του άκρου ή κατά την άσκηση πίεσης σε κάποιο σημείο, πιθανότατα δεν σχετίζεται με την καρδιακή λειτουργία. Η ανύψωση βαρέων αντικειμένων, για παράδειγμα, μπορεί να είναι η αιτία του πόνου στην περίπτωση αυτή, λόγω επακόλουθης φλεγμονής σε κάποιο μυ ή μια άρθρωση. Αυτός ο πόνος ονομάζεται αναπαραγώγιμος, καθώς μπορούμε να ελέγξουμε πότε είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί (κίνηση άκρου, πίεση/ψηλάφηση). Εάν ο πόνος στο χέρι οφείλεται σε πρόβλημα στον αυχένα, αναπαράγεται κατά την κίνηση του αυχένα. Ο πόνος που προέρχεται από την καρδιά δεν εκδηλώνεται συνήθως κατά την κίνηση ή την ψηλάφηση.
4. Επίμονος πόνος
Ο επίμονος πόνος στο αριστερό χέρι για μεγάλο χρονικό διάστημα σπανίως οφείλεται στην καρδιά. Συνήθως είναι αποτέλεσμα τραυματισμού ή φλεγμονής (π.χ. τενοντίτιδα, αρθρίτιδα).
5. Πόνος στο αριστερό χέρι έπειτα από γυμναστική
Εάν ο πόνος επιδεινώνεται μετά τη σωματική άσκηση και υποχωρεί κατά τις ώρες χαλάρωσης είναι πιο πιθανό να προέρχεται από την καρδιά, ειδικότερα εάν ο πόνος δεν είναι αισθητός επιφανειακά στο χέρι. Ο αιφνίδιος πόνος στο αριστερό χέρι εν ώρα χαλάρωσης μπορεί επίσης να υποδεικνύει διαταραχή της καρδιακής λειτουργίας.

12 Αυγ. 2016

Έμφραγμα: Οι επιπτώσεις στην καρδιά λόγω καθυστερημένης διάγνωσης

Για τις ολέθριες επιπτώσεις που έχει για την καρδιά η καθυστερημένη διάγνωση του εμφράγματος προειδοποιεί το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF) το οποίο πραγματοποίησε σχετική μελέτη.
Όπως εξηγεί, το σχεδόν 50% της ανήκεστης βλάβης που προκαλεί το έμφραγμα στον καρδιακό μυ συμβαίνει μέσα στην πρώτη ώρα από την διακοπή της παροχής αίματος σε αυτόν.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο ένας στους δέκα πάσχοντες από έμφραγμα περιμένουν δύο μέρες ή περισσότερο πριν απευθυνθούν σε έναν γιατρό, ενώ ο ένας στους δύο ασθενείς περιμένουν για πάνω από μία ώρα πριν ζητήσουν βοήθεια.
Πρόκειται για τραγικές καθυστερήσεις, καθώς για κάθε δευτερόλεπτο που περνάει μειώνονται οι πιθανότητες επιβίωσης.
Μόλις ο ένας στους τέσσερις ασθενείς είναι αρκετά ενημερωμένος ώστε να ζητήσει ιατρική βοήθεια πριν περάσει μία ώρα από τη στιγμή που εκδηλώνει τα πρώτα συμπτώματα.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 500 επιζήσαντες από έμφραγμα, οι οποίοι απάντησαν σε ειδικά ερωτηματολόγια.
Όπως διαπίστωσα οι γιατροί του BHF, το 80% των ασθενών αρχικά δεν είχαν αναγνωρίσει τα συμπτώματά τους, με το 35% να πιστεύουν λανθασμένα ότι οφείλονται σε δυσπεψία.
Το σχεδόν 50% είχαν ζητήσει βοήθεια περισσότερο από μία ώρα αργότερα, ενώ το 11% είχαν τα συμπτώματα επί δύο ημέρες ή περισσότερο πριν συμβουλευθούν έναν γιατρό.
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν τη σημασία της άμεσης ιατρικής συμβουλής για να αποφύγει ο ασθενής τη μεγάλη ζημιά που θα τον οδηγήσει πρόωρα στην καρδιακή ανεπάρκεια.
Πότε πρέπει να ζητήσετε βοήθεια
-Αν νιώσετε πόνος πίσω από το στέρνο ή στο στομάχι και επεκτείνεται στον αριστερό ώμο και στην εσωτερική πλευρά του μπράτσου και του πήχη, φθάνοντας μέχρι τα δάκτυλα του αριστερού χεριού.
-Αν νιώσετε πόνο και στους δύο ώμους ή μόνο στον δεξιό ώμο, προς τον τράχηλο και το σαγόνι.
-Αν νιώσετε αφόρητο βάρος ή οδυνηρό σφίξιμο, που μπορεί να το νιώθετε και σαν κάψιμο.
-Αν έχετε και άλλα συμπτώματα, όπως έμετο, εφίδρωση και μετεωρισμό (αέρια).
-Αν για μία έως τέσσερις εβδομάδες πριν από το έμφραγμα, έχετε συμπτώματα, όπως δυσφορία στο στήθος, αδυναμία και εύκολη κόπωση.

12 Αυγ. 2016

Έμφραγμα: Τρία ανεπαίσθητα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Όλοι έχουμε δει σκηνές εμφράγματος σε ταινίες. Κάποιος πιάνει εντελώς ξαφνικά και δραματικά το στήθος του, τον πιάνει δύσπνοια και σωριάζεται στο πάτωμα.
Αυτό το κλισέ δεν ισχύει όμως πάντα στην πραγματική ζωή. Μπορεί το έμφραγμα να εκδηλωθεί πολύ πιο αργά.
Σύμφωνα με μελέτη από το Trinity College της Ιρλανδίας η οποία περιελάμβανε σχεδόν 900 άτομα που είχαν υποστεί έμφραγμα, το 65% των ασθενών εκδήλωσε τα συμπτώματα με αργό και σταδιακό ρυθμό, ενώ μόλις το υπόλοιπο 35% εκδήλωσε αιφνιδίως ενοχλήσεις στο στήθος και το αριστερό χέρι, δύσπνοια και κόπωση.
Εάν τα συμπτώματα είναι πιο ήπια, είναι πιο πιθανό να καθυστερήσει η καίρια ιατρική παρέμβαση.
Δείτε τρία σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε.
- Εφίδρωση: Το σώμα μας αντιλαμβάνεται το έμφραγμα ως στρεσογόνο παράγοντα κι έτσι συνοδεύεται από την αυξημένη παραγωγή ιδρώτα. Εάν η εφίδρωση δεν οφείλεται πράγματι στο στρες, για παράδειγμα λόγω μιας επικείμενης δημόσιας ομιλίας ή μιας σημαντικής συνάντησης, μπορεί να είναι ένδειξη εμφράγματος.
- Ναυτία: Η ναυτία και η τάση προς έμετο μπορεί να προηγηθούν του εμφράγματος, λόγω της υπερδιέγερσης του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος. Στην περίπτωση αυτή, η ναυτία δεν οφείλεται σε κάποια άλλη προφανή αιτία.
- Καούρα: Κατά τη διάρκεια του εμφράγματος, μειώνεται η ροή αίματος προς τις αρτηρίες κι έτσι μπορεί να εκδηλωθεί ενόχληση όμοια με αυτήν της καούρας, όπως το αίσθημα καύσου στο στέρνο ή η δυσκολία κατάποσης.

12 Αυγ. 2016

Προσοχή: 10 σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά σας

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από 17 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους λόγω καρδιοπάθειας. Ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται σε καρδιαγγειακές επιπλοκές αναμένεται να ξεπεράσει τα 23 εκατομμύρια σε ετήσια βάση έως το 2030.
Ο κύριος λόγος που η καρδιοπάθεια αναδεικνύεται σε βασική αιτία θανάτου για τον παγκόσμιο πληθυσμό είναι η αδυναμία έγκαιρου εντοπισμού των προειδοποιητικών συμπτωμάτων.
Τα αυξημένα επίπεδα της χοληστερόλης, η υπέρταση, η παχυσαρκία, το κάπνισμα και το οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες κινδύνου για το έμφραγμα, το εγκεφαλικό και την καρδιακή ανεπάρκεια.
Δείτε ποια είναι τα 10 σημάδια που θα σας παρακινήσουν να επισκεφθείτε άμεσα τον καρδιολόγο.
1. Πόνος στο στήθος: Είναι το πλέον σύνηθες σύμπτωμα του εμφράγματος που αναζητούν οι γιατροί. Ένα επικείμενο έμφραγμα όμως δεν εκδηλώνεται πάντοτε με τον πόνο στο στήθος, ενώ το σύμπτωμα μπορεί να υποδεικνύει κάποια άλλη πάθηση, όπως προβλήματα στους πνεύμονες ή το γαστρεντερικό.
2. Επίμονος βήχας: Ο βήχας και η δύσπνοια αποτελούν πρώιμα σημάδια της καρδιακής ανεπάρκειας. Είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης υγρού στους πνεύμονες.
3. Ζαλάδα: Οι συχνές ζαλάδες και η απώλεια των αισθήσεων υποδεικνύουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση αρρυθμίας.
4. Έντονη κόπωση: Η αδικαιολόγητη κούραση μπορεί να εμφανιστεί μερικές ημέρες πριν το έμφραγμα, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Η χρόνια κόπωση μπορεί επίσης να αποτελεί σύμπτωμα της καρδιακής ανεπάρκειας.
5. Ναυτία και απώλεια όρεξης: Η ναυτία και η τάση προς έμετο είναι δύο συνήθη συμπτώματα πριν από το έμφραγμα. Επίσης, το οίδημα στην κοιλιακή χώρα σχετίζεται άμεσα με την καρδιακή ανεπάρκεια και μπορεί να οδηγήσει στη μειωμένη όρεξη.
6. Γενικευμένος πόνος: Ο πόνος στο στήθος μπορεί να ακτινοβολεί σε άλλα σημεία του σώματος, όπως οι ώμοι, τα χέρια, οι αγκώνες, ο αυχένας, το σαγόνι και η κοιλιά. Σε μερικές περιπτώσεις, όμως, δεν εκδηλώνεται πόνος στο στήθος αλλά μόνο σε αυτά τα σημεία του σώματος.
7. Ταχυπαλμία ή άστατος καρδιακός παλμός: Η περιστασιακή ταχυπαλμία δεν είναι ανησυχητική. Όταν όμως είναι συχνή και συνοδεύεται από αδυναμία, ζάλη ή δύσπνοια μπορεί να υποδεικνύει ένα επικείμενο έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια ή αρρυθμία.
8. Εφίδρωση: Η ξαφνική και αδικαιολόγητη εφίδρωση αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για το έμφραγμα. Εμφανίζεται σε στιγμές χαλάρωσης, χωρίς να έχει προηγηθεί έντονη σωματική άσκηση.
9. Οίδημα: Η καρδιακή ανεπάρκεια έχει σαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση υγρού στο σώμα. Έτσι, εκδηλώνεται πρήξιμο στα πέλματα, τους αστραγάλους, τα πόδια ή την κοιλιά.
10. Αδυναμία: Όπως και στην περίπτωση της αδικαιολόγητης κόπωσης, η αδυναμία μπορεί να εμφανιστεί μερικές ημέρες πριν από το έμφραγμα ή κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του εμφράγματος.
Εάν εμφανίζετε αρκετά από τα παραπάνω σημάδια, συμβουλευείτε άμεσα το γιατρό σας.

12 Αυγ. 2016

Έμφραγμα: Μάθετε τα σημάδια που σώζουν από το θάνατο!

Αν αντιληφθείτε ξαφνικά ότι κάτι δεν πάει με την καρδιά σας, τότε είναι πιθανό να βρίσκεστε στα πρόθυρα εμφράγματος. Σε αυτή την περίπτωση κάθε δευτερόλεπτο μετράει και μπορεί να αποτελέσει την διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου!
Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνετε αν εσείς ή κάποιος άλλος νιώσει μερικά πρώιμα συμπτώματα εμφράγματος είναι να καλέσετε τις Πρώτες Βοήθειες.
Μάθετε ποια είναι τα "κόκκινα" σημάδια που "δείχνουν" έμφραγμα για να έχετε γνώση του τι ακριβώς σας συμβαίνει και πώς πρέπει να αντιδράσετε:
-Αδικαιολόγητη κόπωση
-Αίσθημα ταχυπαλμίας (η αίσθηση ότι η καρδιά σας "χάνει"/παρακάμπτει χτύπους ή χτυπάει πολύ γρήγορα
-Δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή)
-Πόνος στο στήθος (στηθάγχη)
Πώς ξέρω αν μου συνέβη καρδιακό επεισόδιο;
Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει μια καρδιακή προσβολή με βάση διάφορα ευρήματα/αποτελέσματα ιατρικής αξιολόγησης. Αυτά περιλαμβάνουν:
-Πλήρες ιατρικό ιστορικό του ασθενούς
-Σωματική εξέταση
-Ηλεκτροκαρδιογράφημα για να διαπιστώσει τυχόν ανωμαλίες που προκλήθηκαν από βλάβη στην καρδιά
-Εξέταση αίματος για την ανίχνευση μη φυσιολογικών επιπέδων ορισμένων ενζύμων στο αίμα

12 Αυγ. 2016

Αθόρυβο έμφραγμα: Χτυπά αιφνιδίως χωρίς προειδοποιητικά σημάδια

Ορισμένοι λανθασμένα πιστεύουν ότι το έμφραγμα εκδηλώνεται πάντα όπως στις ταινίες: Κάποιος νιώθει αιφνιδίως έναν ισχυρό πόνο στο στήθος και μετά σωριάζεται στο πάτωμα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, πράγματι το έμφραγμα εκδηλώνεται με συγκεκριμένα συμπτώματα και γίνεται αντιληπτό από τον ασθενή και τον περίγυρό του. Άλλοτε, πάλι, το έμφραγμα είναι «αθόρυβο» και ξεσπά χωρίς να έχουν προηγηθεί προειδοποιητικά σημάδια και ενδείξεις.
Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το αθόρυβο έμφραγμα μπορεί να οφείλεται σε υποκείμενη καρδιαγγειακή νόσο. Εκτιμάται ότι περίπου 17 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους λόγω καρδιαγγειακής νόσου, κυρίως από έμφραγμα ή εγκεφαλικό.
Το αθόρυβο έμφραγμα δεν μπορεί να διαγνωσθεί πριν να εκδηλωθούν τα τυπικά συμπτώματα του εμφράγματος (βλ. παρακάτω).
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους λόγω αθόρυβου εμφράγματος παρά από κανονικό έμφραγμα. Παράλληλα, διαπιστώθηκε πως το αθόρυβο έμφραγμα είναι πολύ πιο συχνό από το έμφραγμα που εκδηλώνεται με συγκεκριμένα, επίσημα αναγνωρισμένα συμπτώματα.
Όπως και το κανονικό έμφραγμα, το αθόρυβο έμφραγμα μπορεί να προληφθεί εάν υιοθετήσουμε υγιεινές συνήθειες.
Καθώς ο Φεβρουάριος είναι αφιερωμένος στην Υγεία της Καρδιάς στις ΗΠΑ, η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας έχει ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης για το αθόρυβο έμφραγμα, παρέχοντας στο κοινό πληροφορίες που αφορούν κυρίως στην πρόληψή του.
- Προτείνεται αρχικά να υιοθετούμε υγιεινές συνήθειες από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ενηλικίωσης ώστε να προλάβουμε καρδιαγγειακά προβλήματα στο μέλλον.
- Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε και να βγάλουμε από τη ζωή μας βασικούς παράγοντες κινδύνου, όπως η ανθυγιεινή διατροφή και η αποχή από τη γυμναστική.
- Θα πρέπει να ελέγχουμε τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης: Αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης διατρέχουν όσοι καταναλώνουν πολύ αλάτι, ξεπερνούν το φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος και δεν γυμνάζονται τακτικά. Η ιδανική αρτηριακή πίεση είναι 120/80 mmHg και σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεπερνά το ανώτατο όριο των 140/90 mmHg.
- Θα πρέπει να ελέγχουμε τα επίπεδα της χοληστερίνης: Πρέπει να αποφεύγουμε τα κορεσμένα λιπαρά και τα λιπαρά trans. Για αποτελεσματικότερη διαχείριση της χοληστερίνης, απαιτείται να τρώμε υγιεινά και να γυμναζόμαστε τακτικά.
- Για να παραμείνει η καρδιά υγιής, πρέπει να γυμναζόμαστε και να διατηρούμε το βάρος μας μέσα στα όρια του φυσιολογικού. Ο φυσιολογικός Δείκτης Μάζας Σώματος για τους ενήλικες κυμαίνεται μεταξύ 18,5 και 24,9. Επίσης, η περίμετρος της μέσης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 100 εκατοστά για τους άντρες και τα 94 εκατοστά.
- Απαιτείται συνδυαστικά αποτελεσματική διαχείριση του σακχάρου, καθώς ο διαβήτης συνδέεται άμεσα με την υγεία της καρδιάς.
- Πρέπει να γνωρίζουμε τα τυπικά συμπτώματα του εμφράγματος: ενοχλήσεις στο στήθος, πόνος ή ενοχλήσεις σε ένα ή και τα δύο χέρια, τη μέση και την πλάτη, το σαγόνι ή το στομάχι, δύσπνοια και ναυτία.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως ασθενείς στους οποίους δόθηκε τελικά διάγνωση για αθόρυβο έμφραγμα θυμούνται πως είχαν εκδηλώσει δυσπεψία, ήπια ναυτία, πόνο στους μύες ή συμπτώματα γρίπης.
Ο μόνος τρόπος να διαγνωσθεί το αθόρυβο έμφραγμα είναι να γίνει απεικονιστική εξέταση (π.χ. ηλεκτροκαρδιογράφημα, ηχωκαρδιογραφία). Τέτοιου είδους εξετάσεις αποκαλύπτουν αλλοιώσεις που σηματοδοτούν την εκδήλωση του αθόρυβου εμφράγματος.

12 Αυγ. 2016

Δείτε πώς θα σώσετε τον εαυτό σας από έμφραγμα!

Το έμφραγμα αποτελεί επείγουσα κατάσταση και η άμεση ιατρική παρέμβαση σώζει ζωές.
Εάν τη στιγμή του εμφράγματος βρίσκεται στον τόπο του συμβάντος ένας φίλος, συγγενής ή ακόμη και κάποιος άγνωστος, μπορεί να καλέσει άμεσα βοήθεια και να παράσχει προσωρινά υποστήριξη έως ότου φθάσει το ασθενοφόρο. Τι κάνουμε όμως εάν το έμφραγμα μας βρει μόνους;
«Η δική μας αντίδραση είναι η βασικότερη παράμετρος σε μια επείγουσα κατάσταση και τα πρώτα δέκα λεπτά είναι τα πιο καθοριστικά», επισημαίνει ο Τζο Μάλιγκαν, ειδικός σε θέματα Πρώτων Βοηθειών στο Βρετανικό Ερυθρό Σταυρό.
Δείτε ποια είναι τα σωτήρια βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε εάν αισθάνεστε ότι παθαίνετε έμφραγμα.
Εάν νιώσετε ξαφνικά οξύ πόνο στο στήθος ή εκδηλώσετε κάποιο άλλο τυπικό σύμπτωμα εμφράγματος, πρώτα πρέπει φυσικά να καλέσετε ασθενοφόρο.
Αμέσως μετά, θα πρέπει να μασήσετε μια ασπιρίνη. Η επίδραση θα είναι πιο άμεση αν μασήσετε το χάπι παρά αν το καταπιείτε ολόκληρο. Η ασπιρίνη επιβραδύνει το ρυθμό πήξης του αίματος, οπότε θα αποτρέψει την επιδείνωση ενός ήδη υπάρχοντα θρόμβου.
Στη συνέχεια, ξαπλώστε υποστηρίζοντας με ένα μαξιλάρι το κεφάλι και τους ώμους.
Άτομα που έχουν ήδη λάβει διάγνωση για στηθάγχη θα πρέπει επίσης να πάρουν την ειδική αγγειοδιασταλτική αγωγή που έχει συστήσει ο γιατρός.

Εάν ο πόνος στο στήθος διαρκεί περισσότερο από 15 λεπτά, επιβάλλεται επείγουσα μεταφορά σε νοσοκομείο, καθώς μπορεί να υποδεικνύει σοβαρή κατάσταση, όπως η ανακοπή καρδιάς.
Θα πρέπει επίσης να παίρνετε αργές, βαθιές αναπνοές, ώστε να μεταφέρεται πιο αποτελεσματικά το οξυγόνο στους πνεύμονες και να συνεχίσει να κυκλοφορεί ομαλά το αίμα.
Άτομα που έχουν ήδη λάβει διάγνωση για ταχυπαλμία, μπορούν επίσης να εφαρμόσουν το χειρισμό Valsalva, καθώς θεωρείται πως βοηθά να επανέλθει στο φυσιολογικό ο καρδιακός παλμός. Ο χειρισμός θα πρέπει να εφαρμοστεί μόνο μία φορά. Στην αντιμετώπιση της ταχυπαλμίας βοηθούν επίσης οι μαλάξεις (μασάζ) στις καρωτίδες αρτηρίες, συγκεκριμένα στο σημείο της αρτηρίας που είναι πιο έντονα αισθητός ο καρδιακός παλμός. Οι μαλάξεις θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με κυκλικές κινήσεις.

12 Αυγ. 2016

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση καρδιακής προσβολής; Πρώτες βοήθειες στο έμφραγμα

Η καρδιακή προσβολή απειλεί άμεσα την ζωή. Οφείλεται σε σοβαρές αρρυθμίες πάνω σε έδαφος οξέος ή παλαιού εμφράγματος μυοκαρδίου. Το έμφραγμα του μυοκαρδίου οφείλεται σε αιφνίδια απόφραξη ενός κλάδου των στεφανιαίων αρτηριών λόγω ρήξης ή διάβρωσης της αθηρωματικής πλάκας και δημιουργίας θρόμβου ο οποίος αποφράσσει πλήρως την υπεύθυνη στεφανιαία αρτηρία με αποτέλεσμα την διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη νέκρωση μιας περιοχής του μυοκαρδίου.


Είναι γνωστό ότι το οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου - καρδιακή προσβολή- είναι πρώτη αιτία θανάτου σε άνδρες και γυναίκες παγκοσμίως. Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία, που σώζει ζωές, προλαμβάνει αναπηρίες αλλά υπό έναν όρο : ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ και όσο δυνατόν αμέσως μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Η υποψία και μόνο ενός εμφράγματος δεν αφήνει περιθώρια για παράτολμους ελιγμούς, για πρόχειρες επί τόπου διαγνώσεις χωρίς νοσοκομείο, ούτε για ηρωισμούς. Στην προκειμένη περίπτωση, η υπομονή είναι από επιζήμια μέχρι θανατηφόρα. Εάν το έμφραγμα που δίνει τα πρώτα σημάδια του είναι σοβαρό- πράγμα που δεν μπορεί να εκτιμήσει παρά μόνο ένας γιατρός και, μάλιστα, με τη βοήθεια ειδικών μηχανημάτων- η σωτηρία βρίσκεται στην έγκαιρη διακομιδή σε νοσοκομείο.


Τα συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής:
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ισχυρό πόνο στο κέντρο του στήθους, που είναι πιεστικός και κρατά αρκετά λεπτά, δυσφορία και βάρος στο στήθος που μπορεί να αντανακλά στα χέρια, ώμους, σιαγόνα ή στομάχι. Επίσης έντονη εφίδρωση, ναυτία, εμετό, μεγάλη αδυναμία, ωχρότητα στο δέρμα και δυσκολία στην αναπνοή. Ο ασθενής καταβάλλεται από αγωνία και φόβο.
Πόνος στο στήθος ή προκάρδια δυσφορία. Αυτό μπορεί να είναι μια δυσβάσταχτη πίεση, βάρος, στενοχώρια που μπορεί να είναι ήπια ή πολύ έντονη. Διαρκεί λίγα λεπτά ή φεύγει και ξανάρχεται.
Μπορεί να είναι δυσφορία – μούδιασμα σε ένα ή στα δύο χέρια, στην πλάτη, τον αυχένα, τα σαγόνια ή στο πάνω τμήμα του στομάχου.
Δυσκολία στην αναπνοή με την έναρξη του πόνου ή πριν την έναρξη του πόνου.
Ναυτία, έμετος, σκοτοδίνη, κρύος ιδρώτας.
Πιο σπάνια – άτυπα συμπτώματα μπορεί να είναι ανησυχία, αδυναμία, ατονία.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Σε περίπτωση εμφάνισης των συμπτωμάτων αυτών πρέπει να δράσετε άμεσα κι η πρώτη σωστή αντίδραση είναι να καλέσετε ασθενοφόρο. Μην οδηγήσετε και μην αφήσετε να σας πάνε με αυτοκίνητο. Οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ- 166 είναι ευαισθητοποιημένοι και κάνουν το καλύτερο δυνατό αντιδρώντας άμεσα και σίγουρα δίνουν προτεραιότητα αν περιγράψετε τα χαρακτηριστικά συμπτώματα. Η θεραπεία μπορεί να αρχίσει στο ασθενοφόρο. Μπορείτε να πάρετε υπογλώσιο αν σας το έχει συστήσει ο γιατρός σας.
Κάθε χρόνο πολλοί συμπατριώτες μας, φίλοι, συγγενείς μπορεί να πάθουν καρδιακή προσβολή και να πεθάνουν. Υπ’όψιν ότι από αυτούς που πεθαίνουν περίπου οι μισοί πεθαίνουν την πρώτη ώρα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και πριν φθάσουν στο νοσοκομείο. Πολλοί θα μπορούσαν να επιζήσουν με την γρήγορη αντιμετώπιση.


Αντιμετώπιση:
Καλούμε ασθενοφόρο και λέμε ότι ο υποψιαζόμαστε καρδιακή προσβολή. Αν ο πάσχον ζητήσει το γιατρό του, καλούμε και το ασθενοφόρο και το γιατρό του.
Εάν δεν υπάρχει τηλέφωνο, μεταφέρετε επειγόντως τον ασθενή στο νοσοκομείο.
Βάζουμε τον πάσχοντα να καθίσει άνετα. Η ημικλινής στάση με το κεφάλι και τους ώμους υποστηριζόμενα και τα πόδια λυγισμένα είναι συνήθως η καλύτερη
Αν ο πάσχων διατηρεί τις αισθήσεις του, του δίνουμε τα γνωστά υπογλώσσια χαπάκια που μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα που ήδη πάσχουν από κάποιας μορφής καρδιοπάθεια.
Αν δεν υπάρχουν ένα χεράκι βοηθείας δίνει η κοινή ασπιρίνη η οποία έχει αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Του δίνουμε ασπιρίνη και του λέμε να την μασήσει αργά, τοποθετώντας την κάτω από τη γλώσσα, ώστε να απορροφηθεί πιο γρήγορα από τον οργανισμό. Προσοχή, όμως: η ασπιρίνη μπορεί να είναι σωτήρια μόνο για όσους δεν αντιμετωπίζουν πεπτικά προβλήματα, δεν είναι αλλεργικοί σε αυτήν ή δεν έχουν άλλες παθήσεις στις οποίες απαγορεύεται η χρήση της.
Διατηρείστε τους αεραγωγούς ανοικτούς. Εάν σταματήσει να αναπνέει, εφαρμόστε την τεχνητή αναπνοή στόμα με στόμα. Εάν δεν έχει σφυγμό εφαρμόστε καρδιακές μαλάξεις
Τοποθετείστε τον ασθενή σε καθιστική ή ημικαθιστή θέση.
Κρατήστε τον ασθενή ζεστό, σκεπάζοντας τον με μια κουβέρτα ή παλτό.
Μην δίνετε φαγητό ή ποτό.

Τα φάρμακα που βοηθούν είναι τα θρομβολυτικά που περιέχουν ειδικά συστατικά τα οποία διαλύουν το θρόμβο και η κοινή ασπιρίνη η οποία «αραιώνει» το αίμα. Ο βασικός κίνδυνος, κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής, είναι να σταματήσει η καρδιά.

Σήμερα στα περισσότερα νοσοκομεία μόλις ο ασθενής φθάσει στο νοσοκομείο γίνεται στεφανιογραφία και ακολούθως διάνοιξη του αγγείου που αποφράσσεται και έτσι σώζεται ο ασθενής. Η έγκαιρη αυτή επέμβαση έχει πολύ μεγάλη σημασία και για το λόγο αυτό έχει οργανωθεί ένα σύστημα διακομιδής των ασθενών που φθάνουν σε νοσοκομεία χωρίς αιμοδυναμικό εργαστήριο να διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία που έχουν αυτή τη δυνατότητα. σίγουρα όμως υπάρχει μία καθυστέρηση, απώλεια χρόνου και ο χρόνος στην περίπτωση αυτή σημαίνει απώλεια μυοκαρδίου.

Και προσοχή σε επικίνδυνες συμβουλές
Σε καμία περίπτωση ο ασθενής, δεν θα πρέπει να κάνει οποιαδήποτε προσπάθεια ανάνηψης βήχοντας διότι μπορεί να επιφέρει τραγικά αποτελέσματα για την υγεία αναφέρει το American Heart Association. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία δεν εγκρίνει την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση, με τον βήχα που έχει πάρει ευρεία δημοσιότητα στο Διαδίκτυο.