12 Αυγ. 2016

ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

Εισαγωγή
Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν ΚΑ. Η ΚΑ είναι συχνή και σοβαρή πάθηση. Μάλιστα χειροτερεύει με το χρόνο και δεν έχει ριζική θεραπεία. Λογικό είναι να τρομάξετε όταν σας πει ο γιατρός σας ότι έχετε ΚΑ. Όταν όμως κατανοήσει κανείς την πάθησή του και ακολουθήσει τις θεραπευτικές οδηγίες που του δίνει ο γιατρός του, κάνοντας και ο ίδιος απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής του, μπορεί να ζήσει περισσότερο, έχοντας μια ποιότητα ζωής πολύ καλύτερη.
Πως δουλεύει φυσιολογικά η καρδιά

Η καρδιά είναι ένας ειδικός μυς που λειτουργεί σαν αντλία και στέλνει αίμα και μαζί με αυτό οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλο το σώμα. Η καρδιά χωρίζεται σε δυο μέρη, τη δεξιά και την αριστερή καρδιά. Από τους πνεύμονες, το πλούσιο με οξυγόνο αίμα μεταφέρεται στην αριστερή καρδιά που το στέλλει με δύναμη σε όλο το σώμα. Από το σώμα, το αίμα μεταφέρεται με αγγεία, απαλλαγμένο από τα θρεπτικά συστατικά, πίσω στη δεξιά καρδιά που με τη σειρά της το στέλλει στους πνεύμονες για να εμπλουτισθεί πάλι με οξυγόνο.
Τι είναι ΚΑ

Η ΚΑ είναι μια σοβαρή πάθηση στην οποία η καρδιά είναι αδύνατη και δεν μπορεί να στείλει αρκετή ποσότητα αίματος σε όλο το σώμα, με αποτέλεσμα το σώμα να μην παίρνει την ποσότητα του οξυγόνου και τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται για να δουλέψει φυσιολογικά. Και επειδή το αίμα και το οξυγόνο δεν φτάνουν για να θρέψουν τους μυς και τα όργανα του σώματος, οι μυς κουράζονται και ο ασθενής με ΚΑ εμφανίζει εύκολη κόπωση. Αλλά παράλληλα δεν επιστρέφει και αρκετό αίμα στην καρδιά, περιμένοντας ένα δυνατό τράβηγμα που δεν έρχεται. Μαζεύεται τότε το αίμα στις φλέβες, περιμένοντας να γυρίσει στην καρδιά και αυξάνεται η πίεση μέσα σε αυτές, οπότε και αρχίζουν να βγαίνουν υγρά στους γύρω ιστούς, κυρίως στα πόδια και την κοιλιά. Υγρό μαζεύεται και στους πνεύμονες γιατί δεν μπορεί να γυρίσει εύκολα στην αριστερή καρδιά και προκαλεί συμφόρηση στους πνεύμονες και δύσπνοια. ΄Ετσι δικαιολογούνται τα κύρια συμπτώματα της ΚΑ που είναι η εύκολη κόπωση και η δύσπνοια. Στην κατάσταση αυτή το σώμα προσπαθεί να τα βγάλει πέρα κάνοντας κάποιες προσαρμογές αλλά μόνο για λίγο χρονικό διάστημα τα καταφέρνει. Στο τέλος οι προσπάθειες αυτές του οργανισμού όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά οδηγούν στην αυτοκαταστροφή.
Που οφείλεται η KA. Ποια είναι η αιτία που την προκαλεί

Η αδυναμία αυτή της καρδιάς μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Μπορεί μια καρδιά να κουρασθεί γιατί έχει να αντιμετωπίσει για αρκετό διάστημα αυξημένη πίεση στα αγγεία, οπότε «ζορίζεται» και εξαντλείται από το πολύ ζόρισμα. Η κύρια αιτία που προκαλεί ΚΑ είναι η στεφανιαία νόσος. ΄Ενα έμφραγμα του μυοκαρδίου νεκρώνει κάποιο μέρος της καρδιάς και ελαττώνει τη δύναμή της. ΚΑ μπορεί να εμφανισθεί σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά συνήθως αφορά μεγάλες ηλικίες. Είναι πιο σπάνια σε ηλικίες < 65 ετών (περίπου 1%). Είναι όμως αρκετά συχνή σε ηλικίες 75-85 ετών (7%), στις οποίες και αποτελεί την κύρια αιτία νοσηλείας. ΄Αλλες αιτίες που προκαλούν ΚΑ είναι παθήσεις των βαλβίδων, των πνευμόνων, λοιμώξεις (μυοκαρδίτιδα), μυοκαρδιοπάθειες, συγγενείς καρδιοπάθειες κ.α.
Πως αλλάζει η κατάσταση της καρδιάς με το χρόνο

Όπως ήδη αναφέραμε η ΚΑ είναι μια χρόνια σοβαρή πάθηση που χειροτερεύει με το χρόνο. Ο ρυθμός με τον οποίο χειροτερεύει δεν είναι προβλέψιμος και διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Σε ορισμένους τα συμπτώματα παραμένουν σταθερά για μήνες ή χρόνια ενώ σε άλλους χειροτερεύουν προοδευτικά χρόνο με χρόνο. Υπάρχουν πάλι περιπτώσεις που ενώ διατηρούνται σχετικά σταθερά με τα φάρμακα που παίρνει ο ασθενής, ξαφνικά χειροτερεύουν είτε γιατί εμφανίστηκε μια αρρυθμία, είτε μια λοίμωξη, είτε μια καρδιακή προσβολή (ένα έμφραγμα). Μια άλλη συνηθισμένη αιτία που απορυθμίζει μια χρόνια σταθερή ΚΑ είναι η μη συμμόρφωση του ασθενούς στη θεραπευτική αγωγή ή στους διαιτητικούς περιορισμούς. Είναι λοιπόν σημαντικό να καταλάβουν οι ασθενείς την αξία της συμμόρφωσης στην αγωγή που τους έδωσε ο γιατρός. Δεν πρέπει να σταματούν ούτε να αλλάζουν τα φάρμακα από μόνοι τους. Γιατί τα φάρμακα όχι μόνο θα τους κρατήσουν σε μια ισορροπία αλλά και θα τους βοηθήσουν να ζήσουν περισσότερο έχοντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Εξετάσεις που γίνονται συνήθως

Αν υποψιαστεί κανείς ότι έχει ΚΑ ή αν έχει κάποια από τα συμπτώματα που προκαλεί η ΚΑ, τότε θα επισκεφτεί το γιατρό του. Αν ο γιατρός παίρνοντας το ιστορικό και μετά από εξέταση υποπτευθεί ότι ο εξεταζόμενος ασθενής έχει ΚΑ, τότε θα ζητήσει ορισμένες εξετάσεις για να επιβεβαιώσει την υποψία του και πολλές φορές να καταλάβει και την αιτία που προκάλεσε την ΚΑ. Μετά από το ιστορικό και την κλινική εξέταση το πρώτο που θα κάνει ο γιατρός είναι ένα ΗΚΓ. Θα ζητήσει στη συνέχεια μια ακτινογραφία θώρακος και θα στείλει και αίμα για να κάνει ορισμένες αναλύσεις. ΄Ενα υπερηχογράφημα καρδιάς είναι πολύτιμο στη φάση αυτή γιατί θα δείξει το μέγεθος του προβλήματος. Για να μάθει στη συνέχεια ο γιατρός κάποιες λεπτομέρειες της πάθησής σας ή για να διευκρινίσει την αιτία που την προκάλεσε, μπορεί να ζητήσει και άλλες εξετάσεις, όπως αέρια αίματος, δοκιμασία κόπωσης, σπινθηρογράφημα, στεφανιογραφία, αξονική τομογραφία κ.α
Διαχείρηση της ΚΑ από τον ασθενή και το γιατρό

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία της ΚΑ γίνεται με φάρμακα και αλλαγή του τρόπου ζωής. Ακόμα και απλά πράγματα όπως καθημερινό περπάτημα, παρακολούθηση της δίαιτας (περιορισμός στο αλάτι) αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ, μπορεί να κάνουν τη διαφορά στα συμπτώματα και την ποιότητα ζωής. Ο ασθενής με ΚΑ πρέπει να παρακολουθεί το βάρος του (με καθημερινό ζύγισμα), την πίεση και τις σφύξεις του. Να καταγράφει τις μετρήσεις σε ένα πίνακα και να το δείχνει στο γιατρό του σε κάθε επίσκεψη. Αν παρατηρήσει μεγάλη αλλαγή στις μετρήσεις, όπως όταν πάρει ας πούμε αρκετό βάρος (περισσότερο από 2 κιλά σε 3 ημέρες), τότε πρέπει να ενημερώσει το γιατρό του. Στο ίδιο διάγραμμα που πρέπει να διατηρεί ο ασθενής καλό είναι να αναφέρει και οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή διαπιστώσει στα συμπτώματά του, είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο. Για παράδειγμα μπορεί να αναφέρει ότι τελευταία αναγκάζεται να ξυπνάει τη νύκτα λόγω δύσπνοιας και θέλει να σηκωθεί από το κρεβάτι ή ότι νοιώθει την ανάγκη να χρησιμοποιήσει 4 αντί δύο μαξιλάρια που χρησιμοποιούσε πριν, για να κοιμηθεί. Σε μια μεριά της κάρτας πρέπει να αναγράφεται και η ημερομηνία του επόμενου ραντεβού με το γιατρό. Και σε άλλο μέρος τα φάρμακα με τη σειρά και τις δόσεις
Τι συμπτώματα πρέπει να ¨περιμένει¨ ο ασθενής με ΚΑ και τι πρέπει να κάνει όταν εμφανισθούν

Ο ασθενής πρέπει να ανησυχήσει όταν έχει πόνο στο στήθος που επιμένει και δεν περνάει με υπογλώσσιο χάπι (νιτρογλυκερίνη). Αυτό το σύμπτωμα το έχουν ασθενείς με ΚΑ που έχουν και στεφανιαία νόσο και συνήθως το αναγνωρίζουν και παίρνουν το χάπι τους νωρίς, καθιστοί πάντα στο κρεβάτι. ΄Οταν εμφανισθεί δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια) που επιμένει μετά από κάποια δραστηριότητα και δεν περνάει με την ανάπαυση, τότε ο ασθενής πρέπει να αναζητήσει βοήθεια. Αν έχει την εμπειρία και έχει πάρει οδηγίες από το γιατρό του μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιο διουρητικό επιπλέον. Αν ακόμη ο ασθενής αισθάνεται ότι κουράζεται πιο εύκολα από πριν ή νοιώθει την καρδιά του να κτυπάει γρήγορα ή αισθάνεται αρρυθμία (κλώτσημα, φτερούγισμα), τότε πρέπει να αναζητήσει βοήθεια. Αν πάλι δει την κοιλιά του να φουσκώνει ή έχει βάρος στο δεξιό μέρος της κοιλιάς, τότε καλύτερα να το αναφέρει στο γιατρό του. Βήχας, ανορεξία, ναυτία, πρήξιμο στα πόδια, είναι συμπτώματα που πρέπει να καταγραφούν και να αναφερθούν. Στους ηλικιωμένους καλύτερα να έχουμε γραμμένο το τηλέφωνο του γιατρού τους με μεγάλα γράμματα για πρώτη ζήτηση.
Τι άλλο πρέπει να κάνει ο ασθενής με ΚΑ

Μια άλλη σημαντική προϋπόθεση είναι να παίρνει ο ασθενής όλα τα φάρμακα που του έδωσε ο γιατρός χωρίς να παραλείπει κανένα στην ώρα του γιατί δεν είναι και λίγα. Να κρατάει ο ασθενής σημειώσεις με τα σκευάσματα και τις δόσεις ελεγχόμενος αν υπάρχει η δυνατότητα από κάποιο στενό συγγενή του. Αν μέσα στα πλαίσια της θεραπείας του έχει τοποθετηθεί και κάποια συσκευή όπως βηματοδότης, απινιδωτής πρέπει να είναι σε άμεση επαφή με το γιατρό και το εργαστήριο όπου εμφυτεύθηκε για τακτική παρακολούθηση και έλεγχο. Επειδή μια από τις αιτίες που απορυθμίζουν συχνά μια ΚΑ είναι οι λοιμώξεις καλό είναι ο ασθενής να βρίσκεται σε επικοινωνία πάντα με το γιατρό του να κάνει τα απαραίτητα εμβόλια για να προφυλάσσεται από αυτές. Σε ορισμένες περιπτώσεις ΚΑ, χρειάζεται και αντιπηκτική αγωγή (κολπική μαρμαρυγή, προσθετική βαλβίδα), οπότε πρέπει να γίνεται σωστός έλεγχος και ποαρακολούθηση ανά τακτά διαστήματα.

Υπάρχουν όμως και πιο απλά πράγματα που μπορεί να κάνει ο ασθενής είτε από μόνος του είτε μετά από συμβουλή του γιατρού του, όπως η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και των σφύξεων, πράγμα που κινητοποιεί τον ασθενή να συμμετέχει ενεργά στη θεραπεία του, ενισχύοντας έτσι και την αυτοπεποίθησή του. Το να αλλάζει τις εμπειρίες του ένας ασθενής με ένα άλλο σε χώρους συνάθροισης όπως καφενεία, γηροκομεία, ΚΑΠΗ, είνα καλό και ενθαρρύνεται από το γιατρό. Οι ασθενείς κουβεντιάζοντας καθησυχάζουν, γνωρίζοντας πια ότι δεν είναι μόνοι και μαθαίνουν από τα λάθη και τις εμπειρίες των άλλων. Αυτό το διαπιστώνουμε και στις συζητήσεις που κάνουν σε χώρους αναμονής για εξέταση, για έλεγχο βηματοδότη για ηχοκαρδιογράφημα. Στους ηλικιωμένους αρέσει να αλλάζουν γνώμη με άλλους και ιδιαίτερα αν έχουν περίπου το ίδιο πρόβλημα (φέρουν βηματοδότη, έχουν κάνει bypass).
Προσέχοντας την υγεία γενικά, ελέγχοντας και άλλες παθήσεις που συνυπάρχουν

Οι ηλικιωμένοι ασθενείς με ΚΑ συνήθως έχουν και άλλες παθήσεις όπως αναιμία, νεφρική ανεπάρκεια, αποφρακτική πνευμονοπάθεια, υπέρταση, διαβήτη κ.α. Είναι απαραίτητο να παρακολουθούν και τις άλλες παθήσεις σε συνεννόηση πάντα με τον καρδιολόγο και με γιατρό άλλης ειδικότητας όπου χρειάζεται (πνευμονολόγο, νεφρολόγο, διαβητολόγο). Φαίνεται λοιπόν ότι με καλύτερη κατανόηση της πάθησης τους και με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής αρκετοί ασθενείς με ΚΑ μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους.

12 Αυγ. 2016

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΘΥΜΑΤΩΝ ΑΝΑΚΟΠΗΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Πολύς λόγος γίνεται για τον αιφνίδιο θάνατο. Τι είναι και που οφείλεται;

Αιφνίδιος είναι ο θάνατος που συμβαίνει μετά ελάχιστα ή χωρίς καθόλου προειδοποιητικά συμπτώματα. Στους ενήλικες αποτελεί συνήθως την πιο δραματική εκδήλωση του εμφράγματος τους μυοκαρδίου. Στις περιπτώσεις αυτές το έμφραγμα προκαλεί θανατηφόρες αρρυθμίες και καρδιακή ανακοπή.


Υπάρχει δυνατότητα αντίδρασης σε ένα τέτοιο συμβάν;

Θα πρέπει και εδώ να τονίσουμε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία τέτοια γεγονότα να τα προλαμβάνει κανείς παρά να προσπαθεί εκ των υστέρων να διασώσει το θύμα. Πληροφορίες για τον τρόπο αντίδρασης στην περίπτωση που υποπτευόμαστε έμφραγμα του μυοκαρδίου υπάρχουν στην ιστοσελίδα της ΕΚΕ.
Ωστόσο θα πρέπει εξίσου κατηγορηματικά να τονίσουμε ότι με κανένα τρόπο σήμερα η καρδιακή ανακοπή δε θα πρέπει να θεωρείται ισοδύναμη με το θάνατο αρκεί βέβαια η διάσωση να ξεκινήσει σε λίγα λεπτά από την κατέρριψη του θύματος. Είναι δυνατόν δηλαδή να ανατάξει κανείς τη θανατηφόρο αρρυθμία και να επαναφέρει την κυκλοφορία αρκεί να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος και να είναι διαθέσιμος ο κατάλληλος εξοπλισμός.


Ποια είναι η απαραίτητη εκπαίδευση;

Θα πρέπει οι ανανήπτες να μπορούν να αναγνωρίσουν την ανακοπή και να ενεργούν για τη λεγόμενη ‘βασική υποστήριξη της ζωής’, να κάνουν δηλαδή θωρακικές συμπιέσεις και αναπνοή στόμα με στόμα.


Ποιος είναι ο απαιτούμενος εξοπλισμός;

Στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί ο λεγόμενος απινιδιστής ή απινιδωτής. Είναι μια συσκευή με την οποία μπορεί κανείς να χορηγήσει ηλεκτρική ενέργεια στο θύμα της ανακοπής και έτσι να επαναφέρει τη λειτουργία της καρδιάς.
Σήμερα η τεχνολογία μας έχει οδηγήσει στη χρήση ‘έξυπνων συσκευών’ που λέγονται αυτόματοι εξωτερικοί απινιδιστές. Οι συσκευές αυτές μπορούν όχι μόνο να αναγνωρίσουν με απόλυτη ακρίβεια τη θανατηφόρο αρρυθμία αλλά και να κατευθύνουν με φωνητικές προτροπές τους διασώστες στις κατάλληλες ενέργειες.
Έτσι μπορεί να γίνει η χρήση του μηχανήματος από άτομα χωρίς προηγούμενη ιατρική ή άλλη υγειονομική εκπαίδευση.


Μπορούμε να ελπίζουμε στη διάσωση ενός θύματος ανακοπής όταν αυτή συμβαίνει εκτός νοσοκομείου;

Ασφαλώς! Αρκεί να μπορέσει η διάσωση να ξεκινήσει μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας από την επέλευση της ανακοπής.


Μπορεί η διάσωση ενός θύματος ανακοπής να γίνει από διασώστες που δεν είναι υγειονομικοί;

Έχει αποδειχθεί χωρίς αμφιβολία ότι μπορεί . Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητο να εκπαιδευτεί μεγάλος αριθμός μη υγειονομικών στη βασική υποστήριξη της ζωής και τη χρήση απινιδιστή.
Η εμπειρία δείχνει ότι σε καμιά χώρα του κόσμου δεν μπορούν τα ασθενοφόρα να φτάνουν πάντα το θύμα της ανακοπής όσο γρήγορα χρειάζεται. Μεταξύ άλλων, η καθυστέρηση στην αναγνώριση της ανακοπής από τους παρευρισκομένους, η απόσταση του ασθενοφόρου από το θύμα, ο μικρός αριθμός των διαθέσιμων οχημάτων και η κίνηση στους δρόμους συχνά κάνουν αδύνατη την έγκαιρη προσέγγισή του θύματος της ανακοπής.
Ευτυχώς τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά αν οι παρευρισκόμενοι πολίτες είναι εκπαιδευμένοι στην αναγνώριση της ανακοπής και διενεργούν βασική αναζωογόνηση ή και δίνουν οι ίδιοι απινίδωση πριν φτάσουν τα ασθενοφόρα.


Μπορεί να εφαρμοστούν αυτά στην πράξη;

Σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου ήδη εφαρμόζονται σε μεγάλη κλίμακα. Υπάρχουν δηλαδή σε πολυσύχναστους χώρους (γήπεδα, αεροδρόμια, εμπορικά κέντρα, κλπ) αυτόματοι εξωτερικοί απινιδιστές και εκπαιδευμένοι διασώστες από τους εργαζόμενους σε αυτούς τους χώρους.
Πολλοί άνθρωποι χρωστούν σήμερα τη ζωή τους στις επεμβάσεις αυτών των εθελοντών πολιτών-διασωστών.


Υπάρχει σήμερα τρόπος να εκπαιδευτεί κανείς στη βασική υποστήριξη της ζωής και τη χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδιστή;

Στη χώρα μας σήμερα γίνονται πολλά σεμινάρια βασικής υποστήριξης της ζωής και αυτόματου εξωτερικού απινιδισμού. Χιλιάδες άτομα εκπαιδεύονται κάθε χρόνο από διάφορους διοργανωτές σε σεμινάρια πιστοποιημένα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης. Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους διοργανωτές σεμιναρίων πανελλαδικά, οργανώνοντας περί το 10% των σεμιναρίων βασικής και το ένα τρίτο των σεμιναρίων προχωρημένης υποστήριξης της ζωής στη χώρα μας.
Ελπίζουμε με την κατάλληλη εκπαίδευση και συντονισμό, να μπορέσουμε να δούμε και στον τόπο μας οργανωμένες προσπάθειες εθελοντών με στόχο τη διάσωση των θυμάτων ανακοπής. Η ύπαρξη τέτοιων προγραμμάτων χαρακτηρίζει πλέον των πολιτισμό κάθε χώρας και η χώρα μας δεν μπορεί να είναι απούσα από την κινητοποίηση της κοινωνικής ευαισθησίας και του εθελοντισμού για μια καλύτερη μοίρα για τα θύματα της ανακοπής στο σύγχρονο κόσμο.

12 Αυγ. 2016

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Μάθετε πόσο εύκολα και αποτελεσματικά μπορείτε να δώσετε δυνατούς παλμούς στη ζωή σας, με 10 απλά βήματα.

Διαβάστε απλές συμβουλές που ακολουθούν για μια υγιή καρδιά…

1. Διακόψτε το κάπνισμα. Είναι η πρώτη αιτία πρόκλησης στεφανιαίας νόσου. Ένα πακέτο τσιγάρα τη μέρα ισοδυναμεί με δεκαπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος.

2. Το γρήγορο βάδισμα, η ποδηλασία ή το κολύμπι, μόλις για 20 λεπτά τη μέρα, βοηθάνε να υποχωρήσει η κακή χοληστερόλη κατά 30% μέσα σε διάστημα μόλις 2 μηνών.

3. Αλλάξτε το διαιτολόγιό σας. Μάθετε να τρώτε 5 μικρές μερίδες φρούτων και λαχανικών τη μέρα, αποφύγετε το λιπαρό κρέας και τα γαλακτοκομικά που είναι πλούσια σε λίπος. Αντικαταστήστε τα με πολυσακχαρίτες και μονοσακχαρίτες που θα βρείτε στο ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το καλαμποκέλαιο και τους ξηρούς καρπούς. Το φολικό οξύ που περιέχουν περιορίζει τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 19%.
Ο χυμός φραγκοστάφυλου περιέχει φλαβονοειδή που θεωρούνται φυσικά καθαριστικά των αρτηριών. Τα φιστίκια ρίχνουν θεαματικά τη χοληστερόλη. Η μαύρη σοκολάτα «αραιώνει» το αίμα και προλαμβάνει τις θρομβώσεις. Και τέλος, ένα γκρέιπ φρουτ τη μέρα περιορίζει κατά 46% την στένωση των αρτηριών.

4. Ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα της χοληστερόλης σας. Υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης (LDL) συνδέονται με στεφανιαία νόσο, καθώς συνεπάγονται απόφραξη των αρτηριών.

5. Ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας. Ο διαβήτης, ως γνωστόν, συνδέεται άμεσα με τις καρδιοπάθειες.

6. Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού, καθώς το αλάτι μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση που οδηγεί σε εμφράγματα. Ελέγχετε τις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων για την περιεκτικότητά τους σε αλάτι και φροντίστε να μην καταναλώνετε περισσότερα από 6 γραμμάρια τη μέρα.

7. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ. Ενώ ένα ποτήρι κόκκινου κρασιού μπορεί να θεωρηθεί ωφέλιμο για την καρδιά σας, περισσότερα από 3 ποτήρια αλκοόλ τη μέρα είναι επιβλαβή.

8. Διατηρήστε χαμηλό σωματικό βάρος. Εάν είστε υπέρβαρος, ακόμη και 10% απώλεια βάρους έχει φανεί ότι ρίχνει αντίστοιχα τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης, αλλά και τις πιθανότητες να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2.

9. Φροντίστε να ελέγχετε το άγχος σας. Αν και το στρες δεν συνδέεται άμεσα με νόσους της καρδιάς, ο τρόπος διαχείρισής του μπορεί να αποβεί μοιραίος.

10. Επισκεφτείτε τον καρδιολόγο σας και ζητήστε του να υποβληθείτε σε πλήρη καρδιολογικό έλεγχο, περιλαμβανομένου και τεστ κοπώσεως, ειδικά εάν κάποια από τα μέλη της οικογένειάς σας είναι καρδιοπαθής. Γενικότερα, μετά την ηλικία των 40, ο κάθε ένας πρέπει να υποβάλλεται μία φορά το χρόνο σε τυπικό καρδιολογικό έλεγχο που περιλαμβάνει μέτρηση της πίεσης, του βάρους, αλλά και των επιπέδων χοληστερόλης.

12 Αυγ. 2016

Το Οξύ Έμφραγμα του Μυοκαρδίου και τα συμπτώματά του

Το οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου είναι η κυριότερη αιτία θανάτου, πάνω ακόμα από
τον καρκίνο και τα τροχαία. Αποτελεί μάστιγα για τον δυτικό κόσμο, ενώ
παρατηρείται αύξηση των εμφραγμάτων στις νεότερες ηλικίες και στις γυναίκες.
Το έμφραγμα οφείλεται κυρίως στους αυξημένους παράγοντες κινδύνου που είναι
το κάπνισμα, η χοληστερίνη, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η
έλλειψη άσκησης, το άγχος και η κληρονομικότητα. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε
ότι όσο περισσότερους παράγοντες κινδύνου έχει ένα άτομο τόσο μεγαλύτερο
κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος διατρέχει. Είναι επομένως σημαντική η
καταπολέμηση των παραγόντων κινδύνου από την παιδική ηλικία με την προώθηση
υγιεινού τρόπου ζωής (καλής ποιότητας διατροφή, άσκηση και αποχή από το
κάπνισμα κλπ).
Μια καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν η ροή του αίματος προς την καρδιά
ξαφνικά ελαττώνεται ή σταματά τελείως και η καρδιά δεν μπορεί να πάρει το
οξυγόνο που χρειάζεται. Αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα η κατάσταση, ο μυς της
καρδιάς σταματά να συστέλλεται και αρχίζει προοδευτικά με την πάροδο του
χρόνου να νεκρώνεται.
Όταν συμβεί ένα καρδιακό επεισόδιο, η καθυστέρηση της θεραπείας μπορεί να
αποβεί θανατηφόρα. Στο 50% περίπου των ανθρώπων που πεθαίνουν από
καρδιακές προσβολές, ο θάνατός τους συντελείται μέσα σε μια ώρα από τα πρώτα
συμπτώματά τους και δυστυχώς πριν φτάσουν στο νοσοκομείο.
Επομένως, με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, πρέπει να λαμβάνεται
ασπιρίνη και εντός 3-5 λεπτών να ειδοποιείται το ΕΚΑΒ για να μεταφέρει τον
ασθενή σε Νοσοκομείο.
Τα κύρια συμπτώματα του εμφράγματος είναι:
1) Εντόπιση: πόνος πίσω από το στέρνο με αντανάκλαση στην κάτω σιαγόνα και το
αριστερό χέρι.
2) Χαρακτήρας: Μοιάζει με σφίξιμο και έντονη πίεση.
3) Διάρκεια: Διαρκής Πόνος 30 λεπτών.
4) Συνοδά Ενοχλήματα: Τάση προς έμετο και εφίδρωση.

12 Αυγ. 2016

Αναγκαίος ο προ-αθλητικός καρδιολογικός έλεγχος

Eίναι δεδομένο ότι η καθημερινή άσκηση επιδρά θετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα και
έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την υπέρταση, το σακχαρώδη διαβήτη, τη
δυσλιπιδαιμία, την παχυσαρκία κλπ. επιτυγχάνοντας έτσι καλύτερη υγεία.
Αρκετές φορές, όμως, κάποιος αιφνίδιος θάνατος κατά την άθληση αναδεικνύει την
αναγκαιότητα του προ-αθλητικού ελέγχου, ενώ δεν είναι λίγα τα περιστατικά όπου
ερασιτέχνες αθλητές μετά από κάποια έντονη αθλητική δραστηριότητα αντιμετωπίζουν
κάποιας μορφής καρδιακή επιπλοκή.
Ο προ-αθλητικός έλεγχος είναι σημαντικός και επιβεβλημένος, γιατί μπορεί να αποφευχθεί
ένας αιφνίδιος θάνατος- σπάνιο βέβαια φαινόμενο- αλλά έχει ιδιαίτερη προληπτική αξία,
καθώς ενδέχεται να διαγνωστούν κάποια παθολογικά ευρήματα που απαιτούν ή τη
διακοπή της έντονης αθλητικής δραστηριότητας ή τον αποκλεισμό κάποιων μορφών
άσκησης. Σε ηλικίες κάτω των 30 ετών, το 60% των αιφνιδίων θανάτων οφείλεται συνολικά
σε κληρονομικά καρδιαγγειακά νοσήματα και γι’ αυτό το λόγο κρίνεται ιδιαίτερα
σημαντικό, όταν τυχόν γίνεται διάγνωση καρδιαγγειακής νόσου, να ελέγχονται και τα άλλα
μέλη της οικογένειάς του ασθενούς.
Επομένως, ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος για εκείνους που αθλούνται ή σκοπεύουν
να αθληθούν είναι επιβεβλημένος με λήψη ενός καλού οικογενειακού-ατομικού ιστορικού
του αθλητή, κλινική εξέταση και ηλεκτροκαρδιογράφημα καταρχήν.
Καλό επίσης είναι να επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από ιατρούς με
εξειδικευμένες γνώσεις.
Επίσης -σε ό,τι αφορά τα παιδιά και τα αθλητικά προγράμματα στα οποία συμμετέχουν,
καλό είναι οι γονείς να μην αμελούν έναν προληπτικό καρδιολογικό έλεγχο για τα παιδιά
τους

12 Αυγ. 2016

Η Μόλυνση του Περιβάλλοντος παράγοντας κινδύνου για το Καρδιαγγειακό Σύστημα

Μελέτες δείχνουν ότι εκτός από τους γνωστούς μέχρι σήμερα παράγοντες κινδύνου
για την πρόκληση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, κομβικό ρόλο έχει η μόλυνση
του περιβάλλοντος, που επιβαρύνει πολλαπλά το Καρδιαγγειακό Σύστημα. Η
ηχορύπανση και το ψύχος αυξάνουν τον κίνδυνο για παθήσεις της καρδιάς και
ιδιαίτερα για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, ενώ ο θόρυβος επηρεάζει δυσμενώς
και την αρτηριακή υπέρταση. Μάλιστα μελέτη έξι ετών έδειξε ότι υπάρχει συνάφεια
περιβάλλοντος, εμφράγματος του μυοκαρδίου και ασταθούς στηθάγχης.
Συγκεκριμένα:
 Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες εκτιμάται ότι είναι υπεύθυνοι για το 20%
των ασθενειών στην Ευρώπη.
 Από τους περιβαλλοντικούς κινδύνους, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η
ηχορύπανση είναι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι σκοτώνοντας πάνω από 4
εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως.
Το 90% περίπου του ευρωπαϊκού πληθυσμού εκτίθεται σε υψηλά επίπεδα
ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ηχορύπανσης που υπερβαίνουν τα συνιστώμενα
πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ιδιαίτερα προσεκτικοί επίσης πρέπει
να είναι όσοι ασθενείς έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή, καθώς η αυξημένη
ρύπανση και οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν δυσμενώς την πορεία των
συγκεκριμένων ασθενών μετέπειτα. Τέλος σημαντικός εχθρός του καρδιαγγειακού
συστήματος είναι τα αιωρούμενα σωματίδια, μιας και περιέχουν μόλυβδο, κάδμιο,
αρσενικό, νικέλιο, διοξίνες κ.ά. και ενυπάρχουν στα καυσαέρια αυτοκινήτων,
εκπέμπονται από τη βαριά βιομηχανία, τις οικοδομές κλπ. Επίσης και η σκόνη από
το δρόμο αποτελεί έναν επιβαρυντικό παράγοντα. Επομένως, σε περίπτωση που
συμβαίνει διαρκής και επί μεγάλο χρονικό διάστημα εισπνοή αιωρούμενων
σωματιδίων, αυτό μπορεί να προκαλέσει καρδιακές βλάβες, αυξάνοντας σημαντικά
και τα εμφράγματα του μυοκαρδίου.

12 Αυγ. 2016

Καρδιοπάθεια και Διαβήτης

Ο διαβήτης είναι μια σύγχρονη μεταβολική επιδημία με πολλαπλές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι αποτέλεσμα της αύξησης του σακχάρου του αίματος, γιατί ο οργανισμός δεν παράγει ή δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την απαραίτητη ινσουλίνη, ώστε να συμβάλλει στην καύση του σακχάρου. Επομένως διαβητικός είναι ο ασθενής που ο οργανισμός του δεν μπορεί να ρυθμίσει σε σταθερό φυσιολογικό επίπεδο το σάκχαρο του αίματός του. Ο διαβήτης ενδέχεται να εμφανιστεί σε άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου, σε όσους έχουν υπερβολικό βάρος, σε υπερτασικούς, σε όσους έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, ενώ γυναίκες που είχαν διαβήτη κατά την κύηση εντάσσονται στα άτομα υψηλού κινδύνου.
Ένας παράγοντας που είναι καθοριστικός στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου είναι η έγκαιρη διάγνωση, προτού προκληθούν επιπλοκές στον οργανισμό.
Ο διαβήτης αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης γενικότερα του οργανισμού, αποτελεί βασικό παράγοντα του Μεταβολικού Συνδρόμου και θεωρείται κατ’ εξοχήν πάθηση των αρτηριών.
Σε ό,τι αφορά την καρδιά και τις επιπτώσεις του διαβήτη σε αυτή, μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά και σε περιφερική αγγειακή νόσο. Ένας άνθρωπος πάνω από τα 60, που πάσχει τόσο από καρδιοπάθεια όσο και από διαβήτη, έχει μέσο προσδόκιμο ζωής μικρότερο κατά 15 χρόνια περίπου.
Η παρουσία διαβήτη σε συνδυασμό με παράγοντες κινδύνου όπως κάπνισμα, υπερχοληστερολαιμία, υπέρταση, είναι ιδιαίτερα κακός συνδυασμός και οδηγεί σε καρδιαγγειακή νόσο, μιας και οι αρτηρίες της καρδιάς προσβάλλονται συχνότερα και σε μεγαλύτερη έκταση και έτσι ο διαβητικός ασθενής κινδυνεύει περισσότερο από οποιονδήποτε άνθρωπο να υποστεί καρδιακή προσβολή.
Επομένως, παράλληλα με τη φροντίδα για τη διατήρηση του σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα, πρέπει να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και οι άλλοι παράγοντες κινδύνου για την προφύλαξη της λειτουργίας του τοιχώματος των αρτηριών.

12 Αυγ. 2016

Οι καρδιοπάθειες αφορούν και τις γυναίκες

Tα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι σήμερα η συχνότερη και κύρια αιτία θανάτου στις
γυναίκες τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Μία στις τρεις γυναίκες πεθαίνει από την
καρδιά της και οι θάνατοι που οφείλονται σε καρδιαγγειακές παθήσεις είναι σαφώς
περισσότεροι από τους θανάτους που οφείλονται στον καρκίνο του μαστού.
Η εμπειρία δείχνει ότι οι γυναίκες έχουν χειρότερη εξέλιξη από ό,τι οι άνδρες μετά από μια
πρώτη καρδιακή προσβολή ενώ -στη συνέχεια- ο κίνδυνος θανάτου είναι μεγαλύτερος. μιας
και οι επιπλοκές που επέρχονται από το καρδιακό επεισόδιο είναι σοβαρότερες.
Επίσης είναι περισσότερες και οι πιθανότητες να χρειαστεί εκ νέου νοσοκομειακή
περίθαλψη κατά τους πρώτους μήνες μετά το πρώτο καρδιακό επεισόδιο στο νοσοκομείο
εξαιτίας της καρδιακής πάθησης.
Για τους λόγους αυτούς είναι απαραίτητο οι γυναίκες να μάθουν περισσότερα για τις
καρδιακές παθήσεις και για τους τρόπους πρόληψης τους.
Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν επίσης ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο όσο
προσεγγίζουν την έναρξη της εμμηνόπαυσης καθώς έχουν ψηλότερα επίπεδα λιπιδίων και
χοληστερόλης στο αίμα τους με συνέπεια αυτή η αυξητική τάση στην χοληστερόλη και τα
τριγλυκερίδια του αίματος να δημιουργούν μεγαλύτερο κίνδυνο αθηρωμάτωσης και
στεφανιαίας νόσου της καρδίας. Επίσης είναι γνωστό ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο
φοβισμένες και υποψιασμένες σε σχέση με τα καρδιοαγγειακά νοσήματα και ιδιαίτερα σε
σχέση με τον πόνο από το έμφραγμα και αυτό γιατί -όπως αναφέρουν γιατροί- δεν δίνουν
ιδιαίτερη σημασία στον πόνο, σε αντίθεση με τους άνδρες που ανησυχούν περισσότερο
όταν νιώσουν ενοχλήματα στην καρδιά.
Επομένως όταν κάποια γυναίκα νιώσει πόνο που διαρκεί λίγα λεπτά και περιγράφεται ως
πίεση, σφίξιμο ή κάψιμο πρέπει να αναζητήσει άμεσα νοσοκομειακή βοήθεια καλώντας το
ΕΚΑΒ.
Και αυτό γιατί όσο καθυστερεί κάποιος να πάει στο νοσοκομείο μετά από έμφραγμα, τόσο
λιγότερες θα είναι οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές και πολύ μεγαλύτερες οι
επιπλοκές.
Όπως για τους άνδρες έτσι και για τις γυναίκες, η διακοπή του καπνίσματος, η σωματική
άσκηση, η υγιεινή διατροφή, ο έλεγχος του βάρους, της υπέρτασης και της χοληστερίνης
αποτελούν βασικούς παράγοντες πρόληψης των καρδιολογικών προβλημάτων.

12 Αυγ. 2016

Οι συνέπειες της παχυσαρκίας στην υγεία της Καρδιάς

Η παχυσαρκία είναι αναμφισβήτητα ύπουλος εχθρός της καρδιάς και -ενώ πολλές
φορές
δεν προκαλεί συμπτώματα-, παρόλα αυτά, αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για βλάβη
στον καρδιακό μυ και κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια.
H παχυσαρκία, ιδιαίτερα όταν έχει κάνει την εμφάνισή της από μικρή ηλικία,
προκαλεί αύξηση του βάρους της καρδιάς, με αυξημένη εναπόθεση λίπους σε
αυτήν, υπερτροφία της και διάτασή της. Οι μεταβολές που υφίσταται η καρδιά
μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο και αυξημένη
θνησιμότητα. Έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι οι παχύσαρκοι έχουν διπλάσιες
πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια σε σχέση με τους ανθρώπους
φυσιολογικού βάρους.
Όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα της παχυσαρκίας σε νεαρή ηλικία τόσο
αυξάνεται και η πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων στην ενήλικη ζωή.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι η Ελλάδα καταγράφει πολύ υψηλό ποσοστό παιδικής
παχυσαρκίας.
Όσο αυξάνεται η παχυσαρκία , μεγαλώνει ο κίνδυνος για εμφάνιση στεφανιαίας
νόσου τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου στους
παχύσαρκους οφείλεται κυρίως στο διαβήτη και την υπέρταση που συνδέονται
άμεσα με βλάβες στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Η απώλεια κιλών συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, συστολικής και
διαστολικής και στη μείωση της χοληστερίνης και του σακχάρου.
Επομένως η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας από μικρή ηλικία, η ενημέρωση στα
σχολεία, η πρόληψη και η εφαρμογή της μεσογειακής διατροφής είναι
επιβεβλημένες ιδιαίτερα στις σύγχρονες κοινωνίες όπου επικρατούν κακές
συνήθειες διατροφής.
Είναι σημαντικό να αναδειχτεί ότι το καλύτερο φάρμακο για μια ζωή χωρίς
καρδιαγγειακά προβλήματα είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

12 Αυγ. 2016

Το αυξημένο ωράριο εργασίας σχετίζεται με καρδιοπάθειες

Το τελευταίο διάστημα είδαν το φως της δημοσιότητας έρευνες που δείχνουν ότι οι
παραπάνω ώρες εργασίας σχετίζονται με μεγαλύτερο κίνδυνο ένα άτομο να
παρουσιάσει καρδιαγγειακά νοσήματα και έμφραγμα.
Οι συγκεκριμένες έρευνες που παρουσιάστηκαν τα τελευταία χρόνια αλλά και η πιο
πρόσφατη από αυτές, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Occupational
and Environmental Medicine, κατέδειξε ότι περίπου 43% του δείγματος που
παρουσίασε κάποια καρδιαγγειακή επιπλοκή, όπως στηθάγχη, στεφανιαία
αρτηριοπάθεια, καρδιακή ανεπάρκεια, υπέρταση ή εγκεφαλικό εργαζόταν -κατά
μέσο όρο- παραπάνω ώρες.
Επίσης από την έρευνα διαφάνηκε ότι ωράριο 46 ωρών την εβδομάδα (κατά μέσο
όρο ή και παραπάνω) για τουλάχιστον 10 χρόνια είχε μεγαλύτερη συσχέτιση με
αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, ενώ όταν οι ώρες εργασίας έφταναν τις 55 ώρες
ή και περισσότερο εβδομαδιαίως για μία δεκαετία ο κίνδυνος καρδιοπάθειας
αυξάνονταν κατά 16%.
Οι υπερωρίες για παρατεταμένο χρόνο, σε συνδυασμό με την ύπαρξη παραγόντων
κινδύνου (διαβήτης, κάπνισμα, χοληστερίνη, αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία) αλλά
και έντονο στρες, αποτελούν συνολικά επιβαρυντικό συνδυασμό, με πιθανό
αποτέλεσμα κάποιες καρδιοαγγειακές επιπλοκές.
Επομένως μια μετρημένη ζωή με ελεγχόμενους τους παράγοντες κινδύνου,
μειωμένο στρες και ισορροπία στο ωράριο εργασίας δημιουργούν καλύτερες
προοπτικές για τη λειτουργία του Καρδιαγγειακού Συστήματος και την γενικότερη
υγεία του ατόμου.

12 Αυγ. 2016

Το Μεταβολικό Σύνδρομο μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακό νόσημα

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια ομάδα πέντε βασικών παραγόντων κινδύνου
(υπέρταση, αυξημένη «κακή» χοληστερίνη, μειωμένη «καλή» χοληστερίνη,
σακχαρώδης διαβήτης και παχυσαρκία) που μπορεί να οδηγήσουν σε
καρδιοαγγειακό νόσημα.
Σύμφωνα με έρευνες, το 40% των ανθρώπων που είναι άνω των 60 ετών
υποφέρουν από μεταβολικό σύνδρομο. Στη διάγνωση του Μεταβολικού Συνδρόμου
δίνεται βαρύνουσα σημασία στο αν υπάρχουν τουλάχιστον τρεις από τους
παραπάνω παράγοντες ή αν το άτομο τελεί υπό φαρμακευτική αγωγή σε κάποια
από τις παραπάνω ασθένειες.
Συγκεκριμένα οι ενδείξεις για το μεταβολικό σύνδρομο είναι:
 Περιφέρεια μέσης πάνω από 94 εκατοστά για άνδρες και πάνω από 80
εκατοστά για γυναίκες.
 Αρτηριακή πίεση υψηλότερη από 130/80mm Hg.
 Το επίπεδο σακχάρου στο αίμα (νηστικός) να είναι υψηλότερο από 100mg.
 Η τιμή των τριγλυκεριδίων να είναι υψηλότερη από 150mg.
 Η τιμή της «καλής» χοληστερίνης HDL να είναι μικρότερη από 40mg για
τους άνδρες και μικρότερη από 50mg για τις γυναίκες.
Αν τώρα στα παραπάνω προστεθούν το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, η ανθυγιεινή
διατροφή και το άγχος, τότε οι αρνητικές επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία
πολλαπλασιάζονται, αυξάνοντας κατά πολύ την πιθανότητα για καρδιαγγειακά
νοσήματα.
Επομένως, το μήνυμα που θέλει να στείλει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία είναι
ότι η διακοπή του καπνίσματος και η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, η
αποφυγή του έντονου στρες, η καθημερινή ήπια άσκηση και η μεσογειακή
διατροφή μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των
ασθενειών που αποτελούν το Μεταβολικό Σύνδρομο και να συντελέσουν στη
μείωση της θνητότητας και νοσηρότητας από τα Καρδιοαγγειακά Νοσήματα.

12 Αυγ. 2016

8 Σημάδια-καμπανάκια που μας Προειδοποιούν ότι έχουμε Φραγμένες αρτηρίες και ΔΕΝ Πρέπει να Αγνοήσουμε!

Κουράζεστε εύκολα και παθαίνετε κράμπες στα πόδια σας μετά από λίγη ώρα περπατήματος; Εάν ναι, τότε είναι πιθανόν να πάσχεστε από Περιφερική Αρτηριακή Νόσος, γνωστή και ως PAD. Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα, τότε είστε τυχεροί, γιατί σύμφωνα με την “The American Heart Association”, όσοι πάσχουν από PAD συνήθως δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο να μην γίνει σωστή διάγνωση αυτής της ασθένειας, κατά την οποία προκαλείται στένωση στις περιφερειακές αρτηρίες των ποδιών, του στομάχου, των χεριών και του κεφαλιού. Η αιτία γι’αυτό είναι η αθηροσκλήρωση, που συνήθως βρίσκεται στα πόδια και έχει ως αποτέλεσμα την περιορισμένη ροή αίματος στην περιοχή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου ενός καρδιακού ή ενός εγκεφαλικού. Μία λάθος διάγνωση μπορεί να απειλήσει ακόμα και τη ζωή σας.
Συνηθισμένες αιτίες: 1) Υψηλή πίεση αίματος 2) Υψηλή χοληστερόλη 3) Παχυσαρκία 4) Απραξία Η ύπαρξη διαβήτη μπορεί να αυξήσει την ένταση της ασθένειας.
Τα σημάδια και τα συμπτώματα της ασθένειας: 1) Πόνος στα πόδια κατά την κίνηση, που υποχωρεί όταν σταματάτε 2) Κράμπες στην γάμπα που μοιάζουν με σπασμούς 3) Κάψιμο 4) Μούδιασμα 5) Τα πόδια είναι πιο κρύα από τα άλλα μέρη του σώματος 6) Απώλεια τριχών στα πόδια 7) Λαμπερό δέρμα 8) Στα τελευταία στάδια οι πληγές στα πόδια δεν επουλώνονται καλά